|
 |
|
Rok szkolny 2017/2018 |
Nauczanie młodzieży planujemy realizować w szkołach ponadgimnazjalnych prowadząc:
|
|
W ramach 4-letniego technikum oferujemy kształcenie w zawodach: |
|
Zawód: technik rolnik
Praca technika rolnika polega na realizacji procesu produkcji
roślinnej i zwierzęcej. Technik rolnik organizuje, nadzoruje i wykonuje prace
związane z hodowlą roślin, nasiennictwem oraz produkcją roślin w gospodarstwach rolnych.
Praca technika rolnika odbywa się w różnych porach roku i godzinach, na wolnym powietrzu
w zmieniających się warunkach atmosferycznych oraz w pomieszczeniach gospodarczych o
zróżnicowanej wilgotności i temperaturze. Technik rolnik może pracować w rolniczych
przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych, w urzędach i instytucjach służb rolnych.
Może również prowadzić własną działalność gospodarczą, np. produkcja rolna, gospodarstwo
agroturystyczne, marketing produktów rolnych. Ma możliwość wykonywania prac związanych z
pracą i obsługą pojazdów rolniczych, maszyn i sprzętu stosowanego w produkcji zwierzęcej.
Ma zdolność do organizowania i nadzorowania produkcji zwierzęcej, podejmowania decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego.
W cyklu kształcenia technik rolnik nabywa umiejętności takie jak:
- opracowywanie technologii uprawy roślin (zaplanowanie, zorganizowanie przeprowadzenie poszczególnych etapów produkcji),
- uprawa gleby, np. oranie, bronowanie,
- planowanie zaopatrzenia gospodarstwa w nasiona, nawozy i środki ochrony roślin,
- sadzenie i sianie roślin,
- pielęgnacja roślin,
- przeprowadzanie okresowej kontroli i oceny plantacji nasiennych w okresie wegetacji,
- ustalanie terminów i technologii zbioru roślin,
- przeprowadzanie zabiegów agrotechnicznych, np. nawożenie i ochrona roślin,
- organizowanie i nadzorowanie prac związanych z chowem, pielęgnowaniem i żywieniem zwierząt gospodarskich
- właściwe gospodarowanie paliwami i bezpieczne ich przechowywanie,
- obsługa instalacji, silników i urządzeń elektrycznych używanych w rolnictwie,
- obsługa i właściwa eksploatacja sprzętu technicznego,
- ocena stanu technicznego używanego sprzętu oraz dokonywanie drobnych napraw,
- planowanie zaopatrzenia gospodarstwa w maszyny i urządzenia,
- prowadzenie dokumentacji dotyczącej produkcji roślinnej,
- sporządzanie kalkulacji ponoszonych kosztów,
- nadzorowanie czynności wykonywanych przez pracowników.
|
|
Zawód: technik agrobiznesu
Bardzo ciekawy i obecnie niezwykle aktualny program łączący cztery
podstawowe zagadnienia rolnictwa, jakimi obecnie są: produkcja, zagadnienia
ekonomiczno-prawne, ekologia, fundusze unijne. W czasie nauki słuchacze poznają
produkcję rolniczą (roślinną i zwierzęcą), uczą się wyboru właściwej
z nich przez pryzmat opłacalności ekonomicznej i uwarunkowań prawnych.
Uczą się wypełniania podstawowych dokumentów związanych prowadzeniem
działalności gospodarczych i uzyskiwania dopłat do tej produkcji
z funduszy Unijnych
Zajęcia zawodowe
Kształcenie zawodowe obejmuje między innymi przedmioty: produkcja
i pozyskiwanie surowców, marketing w agrobiznesie, przedsiębiorczość,
rachunkowość, przetwórstwo spożywcze, wybrane zagadnienia
z psychologii, technikę biurową i komputerową, wybrane
zagadnienia prawne, zarządzanie firmą.
Perspektywa
Zdobycie zawodu pozwala absolwentowi kontynuowanie nauki w ramach
studiów licencjackich lub magisterskich na uczelniach ekonomicznych,
rolniczych lub innych albo do podjęcia pracy w:
- przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego
- firmach handlowych
- urzędach administracji samorządowej
Technik agrobiznesu posiada umiejętności, które umożliwią
mu podjęcie działalności na własny rachunek np.
prowadzenie własnego gospodarstwa agroturystycznego lub
organizowania wypoczynku ekoturystycznego dla mieszkańców
dużych aglomeracji miejskich z kraju i zagranicy technik
samodzielnie może prowadzić własną produkcje gospodarczą, ubiegać się
o fundusze strukturalne UE, podejmować prace w instytucjach
związanych z rolnictwem.
Kwalifikacje:
R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej
R.6. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
Technik agrobiznesu to zawód, który pozwala
podjąć pracę w szeroko rozumianym rolnictwie oraz przemyśle
spożywczo-przetwórczym. Ułatwia także pozyskiwanie środków
finansowych z UE. Celem kształcenia w tym
zawodzie jest przygotowanie do projektowania, organizowania
i prowadzenia działalności gospodarczej w agrobiznesie.
Nauczymy Cię:
- oceniać opłacalność produkcji rolno-spożywczej,
- oceniać jakość podstawowych produktów rolniczych, spożywczych
i środków do produkcji rolnej,
- dobierać zabiegi uprawowe, pielęgnacyjne i nawozowe,
- planować, organizować i prowadzić działalność produkcyjną,
handlową i rachunkową firmy,
- prowadzić podstawową dokumentację związaną z prowadzeniem firmy,
- promować własne produkty i usługi oraz dbać o wizerunek firmy.
Przedmioty realizowane w zawodzie technik agrobiznesu:
- podstawy ekonomii,
- produkcja i pozyskiwanie surowców żywnościowych,
- podstawy przetwórstwa spożywczego,
- elementy rachunkowości,
- wybrane zagadnienia prawne,
- technika biurowa i komputerowa,
- przepisy ruchu drogowego,
- ekonomika agrobiznesu,
- język obcy w agrobiznesie,
- marketing w agrobiznesie,
- zarządzanie firmą,
- praktyka zawodowa,
- przedmiot specjalizacyjny.
Po ukończeniu szkoły możesz:
Podjąć pracę: w gospodarstwie rodziców, jako zarządca w innych
gospodarstwach, na fermach, w gospodarstwach nasiennych,
w urzędach państwowych i samorządowych, w firmach
obsługujących rolnictwo, w wytwórniach pasz,
Prowadzić działalność gospodarczą, gospodarstwo rolne lub agroturystyczne,
korzystając z różnych funduszów pomocowych,
Kontynuować naukę na kierunkach rolniczych lub innych (przedmioty
ogólnokształcące są w tym samym wymiarze, co w liceach
ogólnokształcących).
Nauka w technikum trwa 4 lata i kończy się zewnętrznym
egzaminem z przygotowania zawodowego. Uczniowie w drugiej
i trzeciej klasie odbywają praktykę zawodową, którą organizuje szkoła.
Mogą również zdobywać dodatkowe kwalifikacje w ramach projektów
edukacyjnych, finansowanych ze środków UE.
|
|
Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych
To zawód kształtujący umiejętności związane z planowaniem i
organizacją żywienia w zakładach żywienia dający wiele możliwości rozwoju zainteresowań sztuką kulinarną.
Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe,
umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności
aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
sporządzania biznes planu itp. Potrafią stosować nowoczesne metody zarządzania i
finansowania działalności gospodarczej: fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę,
organizować bale, wesela; organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary,
kafeterie; projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych. Absolwent potrafi
przygotować oferty, organizować promocję i reklamę, aktywnie poszukiwać zatrudnienia na rynku pracy.
Technikum daje możliwość zdobycia zawodu,
a jednocześnie przygotowuje do kontynuowania nauki.
Ten nowy zawód powstał z zawodów do tej pory istniejących w
naszej szkole technika żywienia i gospodarstwa domowego oraz technika organizacji
usług gastronomicznych co poszerza możliwości zdobycia zatrudnienia przez naszych
absolwentów. Nasi uczniowie profesjonalnie kształceni w naszej szkole przygotowani
będą do podjęcia szeregu różnych prac na różnych stanowiskach od kucharza, doradcy
żywieniowego potrafiącego zaplanować, opracować i wdrożyć dietę poprzez kelnera
obsługującego właściwie i rzetelnie gości do osoby zarządzającej pracownikami w obiektach żywienia zbiorowego.
Praktyczna nauka zawodu realizowana jest w szkolnych pracowniach
żywienia i obsługi konsumenta, oraz w zakładach gastronomicznych wszystkich typów
(restauracje, bary, bistra, kawiarnie, stołówki szkolne i przedszkolne itp.),
a także hotelach, pensjonatach, firmach cateringowych itp.
Nasi absolwenci znajdą zatrudnienie w:
- hotelach,
- restauracjach,
- kawiarniach,
- barach,
- pensjonatach,
- promach, statkach pasażerskich,
- obiektach zbiorowego żywienia,
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
- instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności,
- organizacjach ochrony konsumenta
- obiektach zbiorowego zakwaterowania
Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług
cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Absolwent zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji:
T.6. Sporządzanie potraw i napojów T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
|
|
|
W ramach Szkoły Branżowej I-go stopnia
(dawniej Zasadniczej Szkoły Zawodowej) kształcimy w zawodzie:
|
|
Zawód: rolnik
Zawód rolnik ulokowany jest w branży rolniczo-leśnej
z ochroną środowiska. Wyodrębniono w nim jedną
kwalifikację R3 - Prowadzenie produkcji rolniczej.
Kształcenie w zawodzie rolnik przygotowuje osobę uczącą się do
wykonywania prac w produkcji roślinnej, zwierzęcej i obsługiwania
środków technicznych stosowanych w rolnictwie. Umiejętności te
pozwalają również na prowadzenie własnego gospodarstwa rolniczego.
Złożoność wykonywania zadań w tym zawodzie wynika z jego interdyscyplinarności
i różnorodności stosowanych technologii produkcji. Wykonywanie prac związanych
z produkcją roślinną uzależnione jest od cyklu przyrodniczego i może być
realizowane przede wszystkim w okresie wegetacyjnym roślin uprawnych.
Wykonywanie prac w produkcji zwierzęcej wymaga systematyczności i
ciągłości - również w czasie dni wolnych od pracy takich jak soboty
i niedziele oraz święta.
Jakość wykonywanych prac ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo, zdrowie
i życie człowieka oraz stan środowiska naturalnego. Stąd oprócz
umiejętności technologicznych istotne znaczenie ma postawa osób
wykonujących prace w tym zawodzie. Wykonywanie zadań zawodowych
sprzyja obserwacji środowiska naturalnego, kształtowaniu umiejętności
badawczych i życiu w harmonii z przyrodą.
Nowe technologie produkcji motywują do stosowania technologii
informacyjno-komunikacyjnych i środków technicznych
zapewniających wysokie wskaźniki wydajności pracy i
niski poziom szkodliwości dla środowiska naturalnego.
Osoby posiadające wykształcenie w zawodzie rolnik z zasady
pracują we własnych lub rodzinnych gospodarstwach rolnych.
Mogą jednak wykonywać pracę najemną w gospodarstwach
i przedsiębiorstwach rolnych.
|
|
Zawód: kucharz
Kucharz to znakomity rzemieślnik, ale również artysta...
... artysta, który dysponuje wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do przyrządzania
potraw pochodzących z całego świata dostosowanych do różnych okoliczności.
Jest to zawód dla osób wyjątkowych pod wieloma wzglądami. Jeśli czujesz, że masz
powołanie, jesteś otwarty na zdobywanie nowych doświadczeń i pasjonuje Cię sztuka
kulinarna to niewątpliwie jest to zawód właśnie dla Ciebie!
Dzięki nam posiądziesz wiedzę na temat różnych kultur kulinarnych,
właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak
również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Każdy kucharz musi posiadać odpowiednie predyspozycje jak niepospolity smak,
nieprzeciętna wyobraźnia i zmysł estetyczny, poczucie elegancji w sztuce dekorowania i
serwowania potraw oraz dekorowania stołów. Jeśli jeszcze ich nie odkryłeś lub są mało wyraźne pomożemy Ci w tym!
Dzisiejsze restauracje stawiają wysoko poprzeczkę bowiem często
wymaga się od kucharza umiejętności nawiązywania kontaktów z konsumentem, który chce
poznać twórcę wspaniałych dań.
Nauczymy Cię jak pomysłowo wymyślać i tworzyć nowe potrawy a także
modyfikować te istniejące. Kucharz - artysta musi również znać nowatorskie techniki
dekorowania potraw by serwowane dania były prawdziwymi dziełami sztuki.
Kucharza dba również o wybór składników najlepszej jakości,
właściwe przechowywanie produktów, o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych.
Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP.
W gestii kucharza znajduje się również układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.
Nasi absolwenci znajdą zatrudnienie w:
- restauracjach,
- hotelach,
- publicznych miejscach żywienia,
- stołówkach,
- ośrodkach wypoczynkowych,
- pokładach statków.
Można także zająć się działalnością cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.
Podczas nauki w naszej szkole zdobywa się teoretyczne i praktyczne umiejętności
niezbędne w zawodzie. Tematyka przedmiotów zawodowych związana jest z organizacją,
ekonomiką oraz wyposażeniem zakładów gastronomicznych, podstawami żywienia, technologią
gastronomiczną. Zajęcia teoretyczne uzupełnione są zajęciami praktycznymi, które odbywają
się na miejscu w naszej szkole.
Nauka kończy się możliwością zdawania egzaminu zawodowego, uprawniającego do
podjęcia pracy w zawodzie kucharza. Absolwent zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający
kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji
T.6. Sporządzanie potraw i napojów.
Od kucharza wymaga się jak największego doświadczenia i wykształcenia, dlatego
też istnieje możliwość kontynuowania nauki i uzyskania dodatkowych kwalifikacji w
zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15.
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
|
|
Zapraszamy! |
|
|
|
 |
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Złotowie
ul. 8-go Marca 5 77-400 Złotów
woj. wielkopolskie
tel/fax (0-67) 263 22 31
e-mail: sekretarz.8marca@ckziu-zlotow.pl |
 |
|