18 maja - wycieczka dydaktyczna klas II ZSZ i IIIa TŻ

(67kB)

Technologia w terenie.
Jak produkuje się mrożonki? Jak produkuje się spirytus? Jak rosną pieczarki? Na te i wiele innych pytań odpowiadali naszym uczniom specjaliści. 18 maja 2007 roku blisko czterdziestoosobowa grupa uczniów odbyła wycieczkę dydaktyczną w ramach zajęć praktycznych ( II ZSZ) i technologii gastronomicznej ( IIIATŻ). Trasa lekcji terenowej wiodła od firmy Kartel w Jastrowiu produkującej okrywę pod pieczarki, przez chłodnię Noris II w Jastrowiu, gorzelnię w Brzeźnicy, aż do pieczarkarni w Górznej. Pomysłodawcą i organizatorem nietypowej lekcji były pani profesor Lucyna Chwedczyk i pani profesor Małgorzata Kazin. Dzięki praktycznej lekcji mogliśmy przyjrzeć się procesowi produkcji mrożonek oraz funkcjonowania doskonale zorganizowanego laboratorium przyzakładowego, oraz zapoznać się z procesem produkcji spirytusu. Udało się również prześledzić wszystkie etapy produkcji pieczarek, począwszy od wyprodukowania okrywy pod nie, aż do uzyskania gotowego wyrobu. Dzięki otwartości i kompetentnym informacjom kierowników i pracowników wyżej wymienionych przedsiębiorstw uczniowie wynieśli cenną wiedzę z tej praktycznej lekcji. Pomogło im to lepiej zrozumieć tajniki zawodu, który mają nadzieję zdobyć po zdaniu egzaminów zawodowych. Dla wielu z uczniów była to doskonała zachęta do wyboru, w niedalekiej przyszłości, studiów związanych z technologią żywności i żywieniem człowieka, a dla nas- nauczycieli to ważny sygnał, że istnieją przedsiębiorstwa chętne do współpracy z młodzieżą, dla których wykształcenie młodego pokolenia dobrych fachowców jest sprawą szczególnie bliską.

Artykuł opracowała pani profesor Małgorzata Kazin.

Galeria zdjęć ...


(2kB)